|
Motto: Cât asculti de Dumnezeu, atât asculta si Dumnezeu de tine
Parintele Arsenie Boca
Pro Arad: Forum Ortodox - arhiva
Dăruind vei dobândi
|
 | Ai ceda locul tau din Rai unui mare pacatos? |  |
Trimis: Mar Apr 01, 2003 7:33 pm |
|
|
| bogdan |
|
 |
| |
| Data înscrierii: 26 Mar 2003 |
| Mesaje: 67 |
| Locație: Romania, Oltenia, eterna Terra Nova |
|
|
|
 |
 |
 |
|
se stie ca toti ne luptam pentru un loc in cer, alaturi de Domnul nostru Iisus Hristos
dar daca Dumnezeu ar zice : iata,cel mai rau pacatos poate fi mintuit daca unul din voi care ati cistigat un loc linga Mine ii da locul lui si el se duce in locul pacatosului, ce ati face ?
cred ca acesta este culmea iubirii omului pentru om : sa fii gata sa-ti lasi locul tau din Rai celui din urma pacatos;
cind te gindesti la asta ce simti: repulsie sau mila pentru acel om care iti poate lua locul in Rai ? in functie de asta ai raspuns la intrebare;
rugaminte:
1. nu aduceti ca argumemt parabola saracului Lazar |
|
|
|
|
 | |  |
Trimis: Mar Apr 01, 2003 10:03 pm |
|
|
| melinda |
|
 |
| |
| Data înscrierii: 11 Mar 2003 |
| Mesaje: 66 |
| Locație: Bucuresti |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Probabil ca, daca un om care s-a straduit toata viata sa-si castige dreptul la a ocupa acel loc, i l-ar ceda altuia numai asa, din prea multa iubire fata de om si pt. ca Dumnezeu sa nu ramana dezamagit ca nici unul dintre fiii Lui nu a avut puterea unui asemenea sacrificiu, probabil - spun - ca Dumnezeu ar fi atat de impresionat de acest lucru incat i-ar oferi un loc pacatosului (care l-ar fi castigat prin cedare) dar, in acelasi timp - ca rasplata pt. fapta lui cu totul si cu totul deosebita, i-ar oferi un loc si acelui credincios. Ba, mai mult, din cum cred eu ca este Dumnezeu, cred ca noul loc dobandit de cel care a facut donatia ar fi si mai valoros decat cel pierdut. In definitiv, pe Dumnezeu il intereseaza motivatia; iar motivatia unui astfel de gest nici macar nu cred ca poate fi calificata in cuvinte care s-ar dovedi prea sarace...
Pe de alta parte... sa lupti asa din greu pt. a castiga cel mai de pret lucru pt. a-l ceda unuia care toata viata nu a facut altceva decat sa-si bata joc tocmai de acel lucru... Ma indoiesc ca Dumnezeu ne-ar cere asa ceva vreodata... Cred ca si El are intentia de a se inconjura de suflete care Il iubesc, Il respecta si isi doresc cu adevarat sa-I fie aproape... Nu stiu la ce I-ar folosi sa aiba in preajma un suflet potrivnic si pt. ce i-ar oferi acel loc, in dauna unuia care il merita din plin si care l-a "platit" scump (stiti si voi cat de greu este).
Dar, ca simpla "problema de rezolvat", mi s-a parut deosebit de interesanta si frumoasa ideea... |
|
|
|
|
 | Re: intrebare |  |
Trimis: Mie Apr 02, 2003 10:40 am |
|
|
| pepa |
|
 |
| |
| Data înscrierii: 11 Feb 2003 |
| Mesaje: 137 |
| Locație: Romania |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| bogdan a scris: | | dar daca Dumnezeu ar zice : iata,cel mai rau pacatos poate fi mintuit daca unul din voi care ati cistigat un loc linga Mine ii da locul lui si el se duce in locul pacatosului, ce ati face ? |
Cel care atinge nivelul mantuirii, va fi stiind ca nu exista iubire de Dumnezeu fara iubire fata de semeni. Mantuitul prin nevointe, a cedat de multe ori celuilalt ce-i era mai de pret, stiind ca-i da lui Dumnezeu. Mantuitul prin mucenicie, si-a dat deja sufletul pentru Hristos, iar martirul si-a dat sufletul pentru ceilalti, castigandu-l pentru sine.
Tot asa si mantuitul din cazul de fata, isi va da bucuros locul (intru Domnul) celui mai mare pacatos, fara macar sa se gandeasca la faptul ca este un ultim test pentru el. Acela nu se mai gandeste la rasplata. Indumnezeirea lui este atat de mare incat iadul nu-i mai poate face nici un rau. El a biruit iadul. Va trece prin iad ca Mintuitorul dupa rastignire, spre a atinge Imparatia.
| bogdan a scris: | | cind te gindesti la asta ce simti: repulsie sau mila pentru acel om care iti poate lua locul in Rai ? in functie de asta ai raspuns la intrebare; |
Nu ma consider mantuit, asa ca orice raspuns as da ar fi fals. |
|
|
|
|
 | raspuns la intrebare |  |
Trimis: Sâm Oct 18, 2003 12:44 pm |
|
|
| antonie |
|
 |
| |
| Data înscrierii: 16 Apr 2003 |
| Mesaje: 22 |
| Locație: Arad |
|
|
|
 |
 |
 |
|
depinde de credinta fiecaruia
In ziua de azi oamenii nu ar ceda un loc in fata la coada , dar unul in rai. |
|
|
|
|
 | |  |
Trimis: Lun Noi 03, 2003 11:17 pm |
|
|
| androniu |
|
|
| |
| Data înscrierii: 14 Sep 2003 |
| Mesaje: 61 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Domnul Bogdan cam asa vad eu problema
'dar daca Dumnezeu ar zice : iata,cel mai rau pacatos poate fi mintuit daca unul din voi care ati cistigat un loc linga Mine ii da locul lui si el se duce in locul pacatosului, ce ati face ? '
Raspuns: Nici ceruri nici imparatii nici cele de sus nici cele de jos nici ingeri nici cele de acum nici cele viitoare nici demoni NIMENI nu ma va putea despartii de dragostea ta Doamne
cred ca acesta este culmea iubirii omului pentru om : sa fii gata sa-ti lasi locul tau din Rai celui din urma pacatos;
Raspuns: Un pusnic a spus " daca as putea sa iau trupul unui lepros (chiar schilod) si sa-l dau pe al meu in schimb as fi fericit
IN SFANTA SCRIPTURA SE SPUNE SA-TI PUI SUFLETUL PENTRU APROAPELE NU SA-TI DAI SUFLETU
cind te gindesti la asta ce simti: repulsie sau mila pentru acel om care iti poate lua locul in Rai ? in functie de asta ai raspuns la intrebare;
Raspuns: Nimeni nu-mi va putea lua locul din Rai ci doar bunul Dumnezeu este singurul care va pune pe acel loc pe cel care merita. |
|
|
|
|
 | |  |
Trimis: Lun Ian 26, 2004 12:32 am |
|
|
| vlad_ |
|
|
| |
| Data înscrierii: 25 Ian 2004 |
| Mesaje: 13 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
| nu as simti nici repulsie, nici mila, ci recunostiinta, pentru posibilitatea unica de a-I putea multumi Lui in vre-un fel pentru toate cate mi-a dat |
|
|
|
|
 | |  |
Trimis: Sâm Ian 31, 2004 7:11 am |
|
|
| Cid |
|
 |
| |
| Data înscrierii: 14 Ian 2004 |
| Mesaje: 111 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
M-am gandit si eu de multe ori la aceasta problema. Este intr-adevar greu de raspuns... Dar nu cred ca este chiar atat de simplu precum pare - Dumnezeu vrea sa ne mantuim cu totii - insa nu Dumnezeu ii va arunca in iad pe necredinciosi - Dumnezeu ar vrea ca toti sa fie langa el - insa un necredincios nu ar putea suporta Lumina si Adevarul lui Dumnezeu (ma iertati nu stiu exact cum s-a exprimat Parintele Staniloae).
Parintele Staniloae vrea sa spuna ca Judecata de Apoi se va face in felul acesta - cine va putea sa reziste sa stea langa Dumnezeu va merge in rai, cine nu - nu va fi cu Dumnezeu - deci lipsa lui Dumnezeu - rezulta iadul. Imi pare rau ca nu pot sa ma exprim la fel de bine ca Parintele Staniloae - am sa caut acel citat daca doriti.
Deci daca asa este Judecata atunci este imposibil sa schimbi locul cu cineva din iad...
Nu pot sa raspund la intrebare - si eu ma gandeam ca ar fi jertfa cea mai mare sa faci o astfel de fapta - dar nu cred ca este posibila.
Doamne Ajuta,
Mihai |
|
|
|
|
 | |  |
Trimis: Dum Feb 08, 2004 12:57 pm |
|
|
| vlad_ |
|
|
| |
| Data înscrierii: 25 Ian 2004 |
| Mesaje: 13 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Da, Cid, intrebarea este utopica, insa poti sa o privesti ca pe o problema de filozofie.Si eu am privit-o la fel, pentru ca intr-adevar daca vrei sa o ancorezi in real nu are sens, pentru ca este imposibila.De multe ori raspundem la anumite intrebari nu cum am face noi, pusi in fata unei situatii, ci cum stim ca trebuie sa fie facut.Imi amintesc de dilema lui Jean Val Jean, si ma intreb daca autorul sau noi am fi procedat ca la carte in astfel de situatii(este vorba de autodenuntare).Si intrebarea mea ridica o problema, aceea a diferentei dintre teorie si practica.Care, si ea devine fara rost, daca incerci sa o aplici unei majoritati, si nu o aplici unui subiect anume. |
|
|
|
|
 | |  |
Trimis: Joi Apr 01, 2004 2:15 pm |
|
|
| OVIDIUS |
|
 |
| |
| Data înscrierii: 01 Apr 2004 |
| Mesaje: 4 |
| Locație: STREMȚ, JUD. ALBA |
|
|
|
 |
 |
 |
|
"Daca Dumnezeu ar zice : iata,cel mai rau pacatos poate fi mintuit daca unul din voi care ati cistigat un loc linga Mine ii da locul lui si el se duce in locul pacatosului, ce ati face ?"
FARĂ DĂRUIRE PENTRU CEILALȚI NU FACEM NIMIC. FARĂ DRAGOSTE NU FACEM NIMIC. DRAGOSTEA ESTE UNA DIN VIRTUȚILE PRINCIPALE ALE ORTODOXIEI, IAR DACĂ DRAGOSTE NU AVEM NU AVEM NICI O VALOARE. DACĂ DUMNEZEU NE ZICE CĂ POATE FI MÂNTUIT CEL MAI MARE PĂCĂTOS DACĂ AM AVEA ȘI SMERENIE ȘI DRAGOSTE I-AM CEDA LOCUL; DAR DACĂ NU-I CEDĂM LOCUL ÎN ZADAR A FOST OSTENEALA NOASTRĂ ȘI DUMNEZEU ÎI VA DA LOCUL NOSTRU. DAR DACĂ ÎI CEDĂM LOCUL ATUNCI CU SIGURANȚĂ ȘI DUMNEZEU NE VA GĂSI ALT LOC LÂNGĂ DÂNSUL. |
|
|
|
|
 | |  |
Trimis: Vin Apr 02, 2004 12:50 am |
|
|
| Cid |
|
 |
| |
| Data înscrierii: 14 Ian 2004 |
| Mesaje: 111 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ovidius, toti gandim ca Dumnezeu ar proceda astfel - dar afirmatia ta ridica o alta problema - Dumnezeu care stie tot ce gandim - vazand ca am daruit locul pacatosului in ideea ca sigur tot in rai ramanem - cred ca decizia Lui cu privire la noi s-ar schimba...
Intr-adevar, acum inteleg intrebarea domnule vlad - eu am incercat sa raspund unei alte intrebari mai devreme... acum imi dau seama la ce va referiti...
Eu unul, sincer sa fiu nu cred ca as putea... Sunt sigur insa ca toti Sfintii ar renunta la locul lor pentru noi DACA ar putea (aici se ridica problema care am pus-o in raspunsul anterior)...
Imi este greu sa daruiesc ceva aici pe acest Pamant - cand stiu ca este spre mantuiere - spre o comoara mai mare...
Dar sa daruiesc comoara pentru un chin vesnic...
Sa ma ierte Dumnezeu - nu as putea,
Mihai
(nadajduiesc insa ca voi reusi in viitor cu ajutorul lui Dumnezeu)
PS: totusi daca stau acum si ma gandesc mai bine... poate as ceda locul unei persoane iubite, familie, prieteni - unui necunoscut... nu stiu |
|
|
|
|
 | |  |
Trimis: Joi Dec 02, 2004 5:40 pm |
|
|
| elena |
|
 |
| |
| Data înscrierii: 26 Noi 2004 |
| Mesaje: 9 |
| Locație: romania |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Daca locul tau din rai ai accepta sa il daruiesti unei persoane foarte draga tie, raspunsul ar putea fi afirmativ intr-un prim implus, dar revenind la poruncile lui Iisus, unde: | Citat: | | Invatatorule, care porunca este mai mare in Lege? El i-a raspuns: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca. Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii. | In cazul asta, e bine sa il iubesti pe aproape ca pe tine insuti, dar mai presus de toate iubeste-l pe Dumnezeu. Oare nu dupa el inseteaza toata viata, sufletul tau? Cred ca totusi iubirea omului pentru om trebuie sa aiba anumite limite...sau nu? Dumnezeu este milositiv si da tuturor sansa mantuirii. Depinde cum o fructifica fiecare... |
|
|
|
|
 | |  |
Trimis: Joi Dec 09, 2004 11:03 pm |
|
|
| Mihaita |
|
 |
| |
| Data înscrierii: 10 Mai 2004 |
| Mesaje: 21 |
| Locație: Bistrita |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Parintele Staniloae spunea ca mantuirea este cresterea in iubire. Cei ce refuza infinitul iubirii dumnezeiesti dedandu-se patimilor egoiste si orgoliului lor, chiar daca li s-ar da loc in rai nu ar vrea ei sa accepte. Timpul istoriei este timpul depasirii acestor patimi si pregatirea pentru nasterea in viata cealalta. Parintele R. Noica spunea ca in istorie Dumnezeu il naste pe om cu voia lui spre noua viata vesnica. Cararea acestui drum e iubirea jertfelnica si cred ca e premisa omului mantuit de a lasa locul altora in rai. Dar ce fel de iad este acela al omului mantuit. Un parinte atonit spunea ca-l iubeste pe Dumnezeu si daca l-ar osandi la iad ar avea doua brate (iubirea si smerenia) cu care l-ar trage pe Dumnezeu cu el in iad. |
|
|
|
|
 | |  |
Trimis: Dum Dec 12, 2004 2:32 am |
|
|
| ssnoop05 |
|
 |
| |
| Data înscrierii: 12 Dec 2004 |
| Mesaje: 37 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
| in primul rand pt a junge in Rai trebuie sa trecem mai intai prin vamile cerului,nu?Si nu cred ca am putea sa facem schimb de locuri,sa fim seriosi! Nu cred ca Dumnezeu ne-ar cere noua una ca asta daca ne-am mantui mai ales sa-i cedam locul unui pacatos!! |
|
|
|
|
Trimis: Vin Feb 25, 2005 5:37 pm |
|
|
| Georges |
|
 |
| |
| Data înscrierii: 18 Feb 2005 |
| Mesaje: 105 |
| Locație: Europa centralä. |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| bogdan a scris: | se stie ca toti ne luptam pentru un loc in cer, alaturi de Domnul nostru Iisus Hristos
dar daca Dumnezeu ar zice : iata,cel mai rau pacatos poate fi mintuit daca unul din voi care ati cistigat un loc linga Mine ii da locul lui si el se duce in locul pacatosului, ce ati face ?
cind te gindesti la asta ce simti: repulsie sau mila pentru acel om care iti poate lua locul in Rai ? in functie de asta ai raspuns la intrebare. |
Iatä ce spune Pavel în Romani 9:1-3:
<<Spun adevärul în Christos, nu mint; cugetul meu, luminat de Duhul Sfânt, îmi este martor, cä simt o mare întristare, si am o durere necurmatä în ânimä. Cäci aproape sä doresc sä fiu eu însumi anatema, despärtit de Christos, pentru fratii mei, rudele mele trupesti.>>
Multumit de räspuns? |
|
|
|
|
Trimis: Sâm Feb 26, 2005 8:15 pm |
|
|
| Irina |
|
|
| |
| Data înscrierii: 11 Feb 2005 |
| Mesaje: 23 |
| Locație: Bucuresti |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Georges a scris: | Iatä ce spune Pavel în Romani 9:1-3:
<<Spun adevärul în Christos, nu mint; cugetul meu, luminat de Duhul Sfânt, îmi este martor, cä simt o mare întristare, si am o durere necurmatä în ânimä. Cäci aproape sä doresc sä fiu eu însumi anatema, despärtit de Christos, pentru fratii mei, rudele mele trupesti.>>
Multumit de räspuns? |
Minunat raspuns! |
|
|
|
|
Pagina principală Pro Arad: Forum Ortodox - arhiva » Cititi mai intai
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
|
Data este GMT + 3 Ore
Pagina 1 din 1
|
|
|
|
|